survey-icon

Webhook listener – Mautic 4 bővítmény

Gyors Megbízható Jól dokumentált Mautic bővítmény

Nem tudunk webhook hívásokat fogadni? A form kezelő kevés, a komplex kérdőívek, kérdőívkezelő rendszerek összekötése pedig körülményes? Esetleg a rendelkezésre álló form 'action'-ök sem teljesítik igényeinket? Juttassunk be és hasznosítsunk távoli adatokat Mautic-ba az eddig megszokott lehetőségeket megszégyenítő módon!

verzió: 4.1.1

Milyen célt szolgál?

(‘Webhook listener bővítményünk’ korábban ‘Survey bővítmény’ néven volt elérhető. A változás a meglévő vásárlásokra nincs hatással.)

Napjainkra teljesen megszokott a különböző rendszerek közötti technikai adat-áramoltatás webhook hívások segítségével. Míg a Mautic marketing automatizációs szoftver ilyen hívásokat indítani kényelmesen tud, fogadni viszont egyáltalán nem. Bővítményünk alapvető célja, hogy marketing automatizációs rendszerünk ilyen hívásokat ne csak fogadni tudjon, de tegye ezt olyan kifinomultan, ahogyan az csak elképzelhető.

A ‘Webhook listener’ Mautic bővítmény megoldásából adódóan lehetővé teszi, hogy akár egy külső kérdőív szolgáltató rendszer kérdőívének kitöltése, backend hívással adjon át adatokat a Mautic-nak, így a megfelelő biztonság miatt, a kérdőív kitöltésének megbízható és meghamisíthatatlan rögzítésével.

Hogyan működik?

Szoftverek közötti adatkapcsolat az éppen rendelkezésre álló API hívások segítségével kényelmesen megvalósítható. A Mautic kliens oldali JavaScript API ennek megfelelően sokféleképpen használható, azonban befűzése programozási tudást igényelhet, illetve nem is biztosan lehet minden kérdőív kitöltő rendszerben kliens oldali JavaScriptet futtatni. Érzékeny adatok bejuttatására pedig egyébként is inkább a backend hívás javallott, ami két rendszer direkt kapcsolata esetében egyáltalán nem jelenik meg a felhasználó böngészőjében.

A webhook egy szerverek közötti adatcsere, amelyet az egyik fél indít, a másik pedig fogad, a normál API használattal szemben adatstruktúrája pedig kötött, amit jellemzően a webhook-ot indító fél határozz meg, a fogadó fél pedig ahhoz igazodva dolgozza fel. A webhook-okat, azok könnyű és biztonságos működése miatt mára széleskörű alkalmazás övezi.

A ‘Webhook listener bővítmény’ egy olyan szofisztikált webhook-ot fogadó fél, ami a hívásokban utazó adatokat vagy direktben Mautic-unk ‘contact field’-jeibe regisztrálja, de akár ettól eltérően mint Mautic form kitöltés is kezelheti. Ez utóbbi megoldásból adódóan – a széleskörű konfigurálhatóság mellett – funkcionalitása tökéletesen alkalmas külső kérdőív kiszolgáló rendszerekből érkező adatok fogadására, így szinte korlátok nélkül bővítve a Mautic-unkba kezelt adatok bejuttatását, ennek képességét.

Bővítményünk, azon túl, hogy bármilyen külsős rendszerből képes webhook hívásokban jövő adatok fogadására, pár kattintással képes akár egy ‘LimeSurvey’, akár egy ‘Chatfuel’ chatbot-ból – mint külsős adatbekérő | kérdőív kezelő megoldás – érkező adatok natív form kitöltésként kezelésére.

Hogy lehetőségeink itt még ne érjenek végett, bővítményünk olyan nagyszerű kiegészítő ‘form action’-ökkel ruházza fel Mautic-unkat mint…

 • Kontakt pont beállítása form mező alapján
 • ‘Contact field’ beállítása form mező alapján
 • Kontakt pont beállítása feltétel alapján
 • ‘Contact field’ beállítása feltétel alapján

 

…amik segítségével a CRM szerű használati képességeink nagyságrendekkel növekedhetnek.

Mire használható?

 • Költséges a külsős szoftverből történő adatok bejuttatása? A webhook fogadási képességgel 1-1 ilyen integráció ideje és költsége a töredékére csökkenthető!
 • Mautic form-okkal nem tudunk megfelelően adatokat bekérni/gyűjteni? Se képességük, se megjelenésük nem szolgálja ki igényeinket? A webhook fogadási funkcióval pár kattintással köthető be egy külsős kérdőív rendszer (LimeSurvey; Chatfuel; stb.) marketing automatizációs rendszerükbe, ezzel teljességgel kikerülve annak felmerülő korlátait.
 • Dinamikusan szeretnénk módosítani felhasználóink vásárlóértékét, de a Mautic erre csak korlátolt lehetőségeket ad? Bővítsük a funkcionalitást a bővítményünk által kínált kiegészítő ‘form action’-ökkel, amik eredményeképpen lehetőségünk nyílik akár feltételes pontelszámolásra, akár változó – form kitöltések értékein – alapuló pontelszámolásra, és nem utolsó sorban ‘contact field’-ek form kitöltések alapján történő közvetett beállítására is. Fiktív példák ízelítőnek:
  • Általános e-commerce esetekben:
   • Adja a kosár érték 1%-át a kontakt pontjaihoz, amennyiben vásárlása 50 000 HUF alatti.
   • Adja a kosár-érték 2%-át a kontakt pontjaihoz, amennyiben vásárlása 50 000 HUF feletti.
  • Szálláshelyek esetében:
   • Adjon 10 pontot a kontaktnak, ha foglalása több mint 6 éjszakát tartalmaz (form kitöltése alapján),
   • és adjon 5 pontot a kontaktnak, ha foglalása kevesebb mint 6 éjszakát tartalmaz (form kitöltése alapján),
   • viszont vonjon le 1 pontot a kontakttól, ha foglalása csak egy éjszakás (form kitöltése alapján). (* Mivel a takarítás költsége ilyenkor kifejezetten magas.)

Függőségek

A bővítmény használatához szükség van a phpbolt nevű php kiterjesztés futtatási környezetbe való beépítésére.
 • Your cart is empty.

Verziótörténet

4.1.1

 • új funkció Új webhook adattípusok (‘Flatdata’; ‘Mautic’).
 • új funkció Új kiegészítő form végi ‘action’-ök.
 • optimalizálás Átnevezés: ‘Survey bővítmény’ > ‘Webhook listener bővítmény’
 • optimalizálás Szinte teljesen újraírt dokumentáció az új funkciók, és átláthatóbb működés szemléletében.
 • hibajavítás ‘Short open tags’ használatból adódó hibák javítása.

4.0.0

 • új funkció Minden funkció, amit eddigi Mautic 3.*.*-as verziónk tartalmazott, vadonatúj Mautic 4.*.* köntösben.